Την Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε η 6η διδακτική επίσκεψη της Ε’ τάξης του σχολείου μας. Προορισμός μας η κοντινή πόλη της Βέροιας και πιο συγκεκριμένα το Βυζαντινό της Μουσείο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη της.

Λίγα λόγια για το Βυζαντινό Μουσείο

Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας στεγάζεται σε ένα βιομηχανικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, τον υδροκίνητο αλευρόμυλο του Στέργιου Μάρκου. Από το 2002, χρονιά που εγκαινιάστηκε η πρώτη μόνιμη έκθεσή του, προβάλει συστηματικά μέσα από το μόνιμο μουσειολογικό πρόγραμμα αλλά και τις περιοδικές του εκθέσεις το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Βέροιας των βυζαντινών, μεταβυζαντινών και οθωμανικών χρόνων.

Βυζσντινό Μουσείο Βέροιας

Χάρη στην υποδειγματική και βραβευμένη από την Europa Nostra αποκατάσταση του κτιριακού κελύφους του μουσείου, η οποία βασίστηκε στη μελέτη της Π. Θεολογίδου, στον τετραώροφο νερόμυλο του Μάρκου ξετυλίγεται η ιστορία, η ζωή και η τέχνη της Βέροιας από την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου μέχρι και την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς το 1912, με το κτίριο του μουσείου ν’ αποτελεί το τελευταίο χρονολογικά έκθεμα αυτής της μακραίωνης διαδρομής.

Ειδικότερα η έκθεση του πρώτου ορόφου με την οποία εγκαινιάστηκε το μουσείο, παρουσιάζει τα κύρια στοιχεία του βυζαντινού πολιτισμού μέσα από το παράδειγμα της Βέροιας, μιας πόλης της περιφέρειας της αυτοκρατορίας με σημαντική ιστορία και αξιόλογο μνημειακό πλούτο. Κύριος άξονας οργάνωσης του εκτιθέμενου υλικού είναι οι ποικίλες πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ της Βέροιας και των μεγάλων κέντρων του βυζαντινού κόσμου, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη, αλλά και με τις πόλεις του εγγύτερου μακεδονικού χώρου.

Η επικοινωνία των πόλεων ανιχνεύεται πολύπλευρα: στη λατρεία, στην τέχνη, στις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό, βασικό φορέα διάδοσης των κυρίαρχων ιδεών. Με κριτήριο την πληροφορία που το ίδιο το αντικείμενο εμπεριέχει, καταρτίστηκαν πέντε ενότητες, οι περισσότερες από τις οποίες φέρουν τον συμβατικό τίτλο της πόλης με την οποία σχετίζεται η Βέροια.

(πηγή: http://www.byzantine-museum-veria.gr)

Φωτογραφικό Υλικό Επίσκεψης

 

Λίγα Λόγια για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Εποπτεύεται από Εφορεία με τριετή θητεία, η οποία ορίζεται από την Περιφέρεια. Αριθμεί πάνω από 35.000 μέλη σήμερα και από το Μάιο του 1999 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2016 δάνεισε 3.189.907 βιβλία, dvd, πατρόν ραπτικής περιοδικά και άλλα τεκμήρια.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας παρέχει τις υπηρεσίες της μέσω του Κεντρικού της κτηρίου, του Παρατήματος και της Κινητής Βιβλιοθηκης της.  Το Παράρτημα της, στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα του 7ου και 11ου σχολείου δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η συλλογή της περιλαμβάνει πάνω από 100.000 τόμους βιβλίων (70.000 από αυτούς είναι καταχωρημένοι σε ηλεκτρονική μορφή) και μπορούν να αναζητηθούν μέσω του διαδικτύου.
Εκτός από το έντυπο υλικό η συλλογή περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό ( DVD, CD-ROM, DVD-ROM, CD μουσικής), Βιβλία Braille, e-books reader, εκπαιδευτικά πακέτα, επιτραπέζια παιχνίδια.

Στις 12 Αυγούστου 2010 η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας έλαβε το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» για το 2010.  Το ίδρυμα  Bill & Melinda Gates που απένειμε το βραβείο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ετοίμασε το παραπάνω Βίντεο για την παρουσίαση του νικητή του 2010.

(πηγή: http://www.libver.gr/ )

Φωτογραφικό Υλικό Επίσκεψης