Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Γ΄1 και Γ΄2 πρόκειται να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εκπαιδευτική επίσκεψη. Συγκεκριμένα πρόκειται να επισκεφθούν το Ινστιτούτο ψηφιακής μάθησης & επικοινωνίας ΝΟUS, όπου και θα παρακολουθήσουν το « Μάθημα Ευτυχίας» συμμετέχοντας ενεργά.
Τα προγράμματα του ΝΟUS έχουν σαν στόχο τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την μάθηση. Έτσι υλοποιούνται προγράμματα ψηφιακής μάθησης για δημοτικά σχολεία για διάφορα θεματικά αντικείμενα, με στόχο την χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και τη γνωριμία των παιδιών με την εκπαιδευτική τεχνολογία. Το ινστιτούτο «ΝΟUS» έχει σαν σκοπό να προάγει τη μάθηση και την επικοινωνία, μέσω υπολογιστή, με τη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων.
Επιπλέον, υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου για παιδιά δημοτικού, στη χρήση των νέων τεχνολογιών σε ειδικές ομάδες κοινού (άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες). Συμμετέχει στο παγκόσμιο κίνημα εκμάθησης κώδικα CoderDojo (coderdojo,org) με στόχο την δυνατότητα πρόσβασης σε όλους στην νέα δεξιότητα,τον προγραμματισμό.Ο κώδικας αναπτύσσει τη λογική και τη φαντασία και διδάσκεται σε πολλές χώρες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Το Μάιο του 2017 ιδρύθηκε στο ΝΟUS το εργαστήριο κοινωνικής παιδαγωγικής με χρήση εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Στο εργαστήριο συμμετέχουν 11 επιστήμονες (παιδαγωγοί και πληροφορικοί).
Ο ΝΟUS συνεργάστηκε με φορείς όπως το Μουσείο Κινηματογράφου, τις Δημοτικές βιβλιοθήκες Θεσσαλονίκης, το ΕΚΒΙΕ, το ΕΚΕΤΑ, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το δήμο Θεσσαλονίκης, ειδικά σχολεία, και φορείς με ΑΜΕΑ κ.α. στο πλαίσιο των μη κερδοσκοπικών του δράσεων.
Το Τhe Greater Good Science Center από το πανεπιστήμιο του Berkeley αποτέλεσε έμπνευση για τον σχεδιασμό του « Μαθήματος Ευτυχίας » για μαθητές δημοτικού, το οποίο πρόκειται να εγκαινιάσουν,να γνωρίσουν πρώτοι οι μικροί μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας!

ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 7 | ΤΚ 54621 | ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τ 2310 22 13 78 | e-mail:info@i-nous.org | www.i-nous.org Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης

Η εκπαιδευτική εξόρμηση της Γ΄ τάξης θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή της στον Λευκό Πύργο ,το χαρακτηριστικό τοπόσημο της πόλης μας. Ο Λευκός Πύργος στεγάζει τη νέα μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας. Η έκθεση παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης, που τη διακρίνει η μακραίωνη, αδιάσπαστη ιστορική παρουσία της.

Ιστορία (από την ιστοσελίδα του).
Ο Λευκός Πύργος κτίστηκε το 15ο αι., μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430. Στη θέση του υπήρχε παλαιότερος πύργος της βυζαντινής οχύρωσης της Θεσσαλονίκης, στο σημείο που το ανατολικό τείχος συναντούσε το τείχος της θάλασσας. Ο Πύργος αποτελούσε το ανατολικό άκρο του θαλάσσιου τείχους, υπήρχε άλλος ένας στο δυτικό άκρο και τρίτος στο ενδιάμεσο.

Στο πέρασμα του χρόνου αναφέρεται με διάφορες ονομασίες˙ Πύργος του Λέοντος το 16ο αι και Πύργος της Καλαμαρίας το 18ο αι.˙ το 19ο αι. τον βρίσκουμε με δύο ονομασίες, ανάλογα με τη χρήση που είχε˙ Πύργος των Γενιτσάρων, και Πύργος του αίματος (Κανλή Κουλέ), όταν έγινε φυλακή και τόπος εκτέλεσης καταδίκων. Ο ιστορικός Μιχαήλ Χατζή Ιωάννου το 1888, στο βιβλίο του για μνημεία της πόλης, τον αποκαλεί Βαστίλη της Θεσσαλονίκης, όπου έσφαζαν τους θανατοποινίτες στον εξώστη του, με το αίμα να βάφει τους τοίχους του, ενώ βολή τηλεβόλου από τα δυτικά της πόλης σήμαινε την εκτέλεση της θανατικής ποινής. Το 1883, με διαταγή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’, ο Πύργος ασπρίζεται και του δίνεται η ονομασία Λευκός (Μπεγιάζ Κουλέ). Είμαστε στο δεύτερο μισό του 19ου αι., εποχή που πνέει ο άνεμος της μεταρρύθμισης στην οθωμανική αυτοκρατορία, ύστερα από τις πιέσεις της Αγγλίας, και πύργος με την ονομασία «του αίματος» δεν αρμόζει στη νέα φυσιογνωμία της αυτοκρατορίας. Και ήταν ο κατάδικος Νάθαν Γκουελεντί, που με αντάλλαγμα την ελευθερία του, άσπρισε τον Πύργο. Από τότε έμεινε η σημερινή ονομασία. Με τον καιρό έγινε το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, αφού απόμεινε από το 1911 να στέκει μόνος στην παραλία, ύστερα από την κατεδάφιση του θαλάσσιου και του ανατολικού τείχους και του περιβόλου του.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912 και την ενσωμάτωση της στο ελληνικό κράτος, ο Πύργος είχε διάφορες χρήσεις. Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ένας όροφος χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων από τις ανασκαφές που έκανε η αρχαιολογική υπηρεσία της Στρατιάς της Ανατολής. Στους χώρους του φιλοξενήθηκαν η αεράμυνα της πόλης, το εργαστήριο μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συστήματα ναυτοπροσκόπων.

Το 1983 ο Πύργος παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού.