Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Γ΄1 και Γ΄2  πραγματοποίησαν την πρώτη τους εκπαιδευτική επίσκεψη. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο ψηφιακής μάθησης & επικοινωνίας ΝΟUS, όπου και  παρακολούθησαν το « Μάθημα Ευτυχίας» συμμετέχοντας ενεργά.

Λίγα λόγια σχετικά με τα προγράμματα του ΝΟUS τα οποία  έχουν σαν στόχο τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την μάθηση. Έτσι υλοποιούνται προγράμματα ψηφιακής μάθησης για δημοτικά σχολεία για διάφορα θεματικά αντικείμενα, με στόχο την χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και τη γνωριμία των παιδιών με την εκπαιδευτική τεχνολογία. Το ινστιτούτο «ΝΟUS» έχει σαν σκοπό να προάγει τη μάθηση και την επικοινωνία, μέσω υπολογιστή, με τη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων.
Επιπλέον, υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου για παιδιά δημοτικού, στη χρήση των νέων τεχνολογιών σε ειδικές ομάδες κοινού (άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες). Συμμετέχει στο παγκόσμιο κίνημα εκμάθησης κώδικα CoderDojo (coderdojo,org) με στόχο την δυνατότητα πρόσβασης σε όλους στην νέα δεξιότητα,τον προγραμματισμό.Ο κώδικας αναπτύσσει τη λογική και τη φαντασία και διδάσκεται σε πολλές χώρες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα παιδιά,λοιπόν, αφού παρακολούθησαν 2 μικρά βίντεο που αποτελούσαν την αφόρμηση για τη διερεύνηση και την τελική διεξαγωγή του … « Μαθήματος Ευτυχίας», στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες για να επιτύχουν ευκολότερα το στόχο τους!Όλα τα παιδιά πέρασαν από όλες τις ομάδες: ζωγραφικής,αναζήτησης στο διαδίκτυο, κατασκευές με τουβλάκια Lego, καταγραφής ιδεών κ.λ.π. Η δράση τους ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία ενός βίντεο ,όπου ακούγονται οι μικροί μαθητές και οι μικρές μαθήτριες να καταθέτουν την προσωπική τους γνώμη για τον ορισμό της   «Ευτυχίας».

https://www.youtube.com/watch?v=fWw0p9eiMlo&index=9&t=0s&list=PLQjrMAeMwQONYEPlchclHbQrniB79IEDj

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ξεχωριστό ..μάθημα που το απόλαυσαν όλοι!

Στη συνέχεια τα παιδιά προχώρησαν στη γνωριμία  με ένα από τα πιο σημαντικά -σήμα κατατεθέν!- μνημεία της πόλης μας: τον Λευκό Πύργο! Χωρίς την παραμικρή δυσαρέσκεια ανεβήκαμε όλα τα σκαλιά, όλους τους ορόφους θαυμάζοντας διαρκώς την έκθεση που φιλοξενείται μόνιμα πλέον εκεί.

Ο Λευκός Πύργος στεγάζει τη νέα μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας. Η έκθεση παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης, που τη διακρίνει η μακραίωνη, αδιάσπαστη ιστορική παρουσία της.

Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2008 ο Λευκός Πύργος στεγάζει τη νέα μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας. . Όπως λέει, απευθυνόμενος στους Θεσσαλονικείς, ο Νικηφόρος Χούμνος, λόγιος και πολιτικός που έζησε το 13º και 14º αι. και κάποιο διάστημα υπήρξε διοικητής της Θεσσαλονίκης, «κάνατε σε όλους φανερό ότι κανένας δε μένει χωρίς πατρίδα όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη», περιγράφοντας παραστατικά την ανεκτικότητα των Θεσσαλονικέων απέναντι στους ξένους.

Η έκθεση σχεδιάστηκε με γνώμονα το σεβασμό της αρχιτεκτονικής ταυτότητας του μνημείου και την ανάδειξή της. Ο μεγάλος όγκος των πληροφοριών, που έπρεπε να παρουσιαστούν στον μικρό σχετικά εκθεσιακό χώρο του μνημείου (450 τ.μ.), οδήγησε στη λύση της χρήσης πολυμέσων (βίντεο, προβολές, διαδραστικές και ηχητικές εφαρμογές) παράλληλα με έντυπες γραφιστικές συνθέσεις (φωτοτράπεζες), ενώ το αρχαιολογικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι ελάχιστο. Η περιορισμένη έκταση του χώρου ήταν και ο λόγος που η ελληνική είναι η μόνη γλώσσα της έκθεσης. Για τους ξένους επισκέπτες προκρίθηκε η λύση της ηχητικής ξενάγησης στα αγγλικά.

Στόχος της έκθεσης είναι, μέσα από τη συνοπτική «διήγηση» της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, να «συστήσει» την πόλη κυρίως στους κατοίκους της και να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για παραπέρα γνωριμία μέσα από τα θεματικά μουσεία  και τα μνημεία της.

Η έκθεση είναι οργανωμένη θεματικά. Σε κάθε όροφο παρουσιάζεται ένα θέμα το οποίο αναπτύσσεται διαχρονικά. Συνοπτική παρουσίαση του θέματος γίνεται στον κεντρικό χώρο του ορόφου, ενώ στα περιμετρικά δωμάτια γίνεται αναλυτικότερη διαπραγμάτευση.

Πληροφοριακοί πίνακες στο προαύλιο του Πύργου δίνουν τις πρώτες πληροφορίες για το μνημείο και το περιεχόμενο της έκθεσης.

Ιστορία (από την ιστοσελίδα του).
Ο Λευκός Πύργος κτίστηκε το 15º αι., μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430. Στη θέση του υπήρχε παλαιότερος πύργος της βυζαντινής οχύρωσης της Θεσσαλονίκης, στο σημείο που το ανατολικό τείχος συναντούσε το τείχος της θάλασσας. Ο Πύργος αποτελούσε το ανατολικό άκρο του θαλάσσιου τείχους, υπήρχε άλλος ένας στο δυτικό άκρο και τρίτος στο ενδιάμεσο.

Στο πέρασμα του χρόνου αναφέρεται με διάφορες ονομασίες˙ Πύργος του Λέοντος το 16º αι και Πύργος της Καλαμαρίας το 18º αι.˙ το 19º αι. τον βρίσκουμε με δύο ονομασίες, ανάλογα με τη χρήση που είχε˙ Πύργος των Γενιτσάρων, και Πύργος του αίματος (Κανλή Κουλέ), όταν έγινε φυλακή και τόπος εκτέλεσης καταδίκων. Ο ιστορικός Μιχαήλ Χατζή Ιωάννου το 1888, στο βιβλίο του για μνημεία της πόλης, τον αποκαλεί Βαστίλη της Θεσσαλονίκης, όπου έσφαζαν τους θανατοποινίτες στον εξώστη του, με το αίμα να βάφει τους τοίχους του, ενώ βολή τηλεβόλου από τα δυτικά της πόλης σήμαινε την εκτέλεση της θανατικής ποινής. Το 1883, με διαταγή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’, ο Πύργος ασπρίζεται και του δίνεται η ονομασία Λευκός (Μπεγιάζ Κουλέ). Είμαστε στο δεύτερο μισό του 19ου αι., εποχή που πνέει ο άνεμος της μεταρρύθμισης στην οθωμανική αυτοκρατορία, ύστερα από τις πιέσεις της Αγγλίας, και πύργος με την ονομασία «του αίματος» δεν αρμόζει στη νέα φυσιογνωμία της αυτοκρατορίας. Και ήταν ο κατάδικος Νάθαν Γκουελεντί, που με αντάλλαγμα την ελευθερία του, άσπρισε τον Πύργο. Από τότε έμεινε η σημερινή ονομασία. Με τον καιρό έγινε το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, αφού απόμεινε από το 1911 να στέκει μόνος στην παραλία, ύστερα από την κατεδάφιση του θαλάσσιου και του ανατολικού τείχους και του περιβόλου του.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912 και την ενσωμάτωση της στο ελληνικό κράτος, ο Πύργος είχε διάφορες χρήσεις. Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ένας όροφος χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων από τις ανασκαφές που έκανε η αρχαιολογική υπηρεσία της Στρατιάς της Ανατολής. Στους χώρους του φιλοξενήθηκαν η αεράμυνα της πόλης, το εργαστήριο μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συστήματα ναυτοπροσκόπων.

Το 1983 ο Πύργος παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η καταπληκτική θέα από τον εξώστη του Λευκού Πύργου με την μαγευτική θάλασσα από τη μια και από την  άλλη η πόλη ολόκληρη μπροστά μας μας χάρισε πολύ όμορφες αναμνήσεις και φωτογραφικά στιγμιότυπα!