Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης πραγματοποίησαν τη 2η εκπαιδευτική τους επίσκεψη.

Συγκεκριμένα: Η πρώτη τους στάση ήταν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να γίνουν … «Μικροί  ιστορικοί τέχνης εξερευνούν την νεοελληνική ζωγραφική και τον Γεώργιο Ιακωβίδη» . (Οι παρακάτω πληροφορίες προέρχονται από την ιστοσελίδα του Τελλόγλειου Ιδρύματος)

https://www.teloglion.gr/el/

Tο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.  φιλοξενεί το εξαιρετικής σημασίας και ομορφιάς έργο ενός εκ των σημαντικότερων νεοελλήνων ζωγράφων, του Γεώργιου Ιακωβίδη (1853-1932), με τίτλο «Παιδική Συμφωνία», (1896 – Λάδι σε μουσαμά, 95×130 εκ.)

Ο Ιακωβίδης, ένας από τους βασικότερους εκπρόσωπους του γερμανικού νατουραλισμού της Σχολής του Μονάχου στην Ελλάδα, έχει αφήσει πλούσια παραγωγή (πάνω από 200 έργα) κυρίως ελαιογραφίες, με σκηνές της καθημερινής ζωής στις οποίες πρωταγωνιστούν τα παιδιά, διάφορες προσωπογραφίες και πορτραίτα, νεκρές φύσεις και άλλα.

Στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά, καλούνται να γνωρίσουν τον πίνακα, αλλά και άλλους με παρόμοια θεματική του ίδιου καλλιτέχνη ή των σπουδαίων δασκάλων του όπως του Λύτρα. Καλούνται να εξερευνήσουν την εικόνα, να μιλήσουν για τους τρόπους απόδοσης του φωτός, του χρώματος και της διάταξης των ανθρώπων στην ζωγραφική επιφάνεια, αλλά και να ανακαλύψουν τα γιατί πίσω από τις επιλογές του καλλιτέχνη, σχετικά με τη συγκεκριμένη θεματική.

Παράλληλα εξοικειώνονται με βασικές έννοιες ιστορίας της τέχνης και την ορολογία που χρησιμοποιείται και φυσικά ανάλογα την ηλικία τους τους τους μεταφέρεται η πληροφορία σαν παραμύθι/μικρή αφήγηση.

Στο τέλος της ανάλυσης του πίνακα και της συζήτησης, τους μικρούς μας φίλους τους περιμένει ένα γρήγορο μουσικό memory game.

Η επίσκεψή τους ολοκληρώθηκε με  ξενάγηση και στην έκθεση με τίτλο «H στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη».

Επόμενος σταθμός : «Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης»!

http://www.sfsth.gr/

(Πληροφορίες από την αντίστοιχη ιστοσελίδα.)

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ή Σιδηροδρομικό Μουσείο Ελευθερίου Κορδελιού) εγκαινιάστηκε το 2001 και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του 1894 στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, την ιστορική «Στρατιωτική Στάση», ενός μικρού Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Το γραφικό αυτό κτίριο, ένα πανομοιότυπό του αποτελεί και την στρατιωτική στάση της Αλεξανδρούπολης, είναι η έδρα του Μουσείου, αλλά και της Λέσχης του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
Στον περίβολό του σταθμεύει ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express». Πρόκειται για ένα βαγόνι-ρεστοράν του «Orient Express», αγγλικής κατασκευής και χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού Όριεντ Εξπρές, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη και ήταν το περιβόητο τρένο για το οποίο γυρίστηκαν περισσότερες από 1800 ταινίες και αυτό που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη διάσημη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι.
Το βαγόνι αυτό, μετά από παραχώρηση του ΟΣΕ Α.Ε., ανακαίνισαν οι «Φίλοι του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης». Στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Κορδελιού, το παρελθόν αναβιώνει μέσα από χάρτες, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις και ό,τι άλλο έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα μέλη του Μουσείου. Μεταξύ αυτών και ένα έπιπλο-νιπτήρα από τον «βασιλικό συρμό», ένα από τα λίγα αντικείμενα του «βασιλικού τρένου» που διασώθηκαν.
Ο σύλλογος «Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλο­νίκης» έχει αναλάβει εξολοκλήρου τη φροντίδα και τη λειτουργία του  Σιδηροδρομικού  Μουσείου Θεσσαλονίκης . Παράλληλα ο σύλλογος προσπαθεί να διαδώσει την αγάπη για τον σιδηρόδρομο και να υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των ελληνικών σιδηροδρόμων.Η διατήρηση και η προβολή της σιδηροδρο­μικής ιστορίας και κληρονομιάς της Μακεδονίας και Θράκης γίνεται μέσα από τα εκθέματα του Σιδηροδρομικ­ού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Στο Μουσείο θα νιώσει κανείς ότι έχει σταματήσει το ρολόι της ιστορίας να χτυπά. Ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει μερικές από αυτές τις στιγμές συνυ­πάρχοντας, αγγί­ζοντας, ακούγοντας την ίδια την καρδιά της ιστορίας του Σιδηροδρόμου αλλά και της Θεσσαλονίκης. Η σπάνια συλλογή αντικειμένων, αρχειακού υλι­κού από «άλλες εποχές» βρίσκονται εδώ με πολύ κόπο και μεράκι διατηρημένα και φυλαγ­μένα καλά έχοντας «διασωθεί» από τη φθορά του χρόνου.

Ο Κωστής Παλαμάς έγραψε κάποτε:«…Ο Σιδηρόδρομος όχι μόνο δεν πλήγωσε τη φύση, αλλά βρέθηκε σαν ένα στοιχείο ομορφιάς στον όμορφο κόσμο της…».