Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 1 «Αντιμετωπίζουμε την εσωστρέφεια, ανατρέφουμε παγκόσμιους πολίτες» που υλοποιεί το σχολείο μας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, στον χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου (Αριστοτέλους 57) εκδήλωση ενημέρωσης γονέων με θέμα «Το Φινλανδικό Σχολείο».

Ο εκπαιδευτικός Νικόλαος Τσαμπάζης μετέφερε στους γονείς και τους υπόλοιπους παρευρισκομένους τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισε κατά την παραμονή του στο Ελσίνκι για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Structured educational visit and training seminars”. Παρουσιάστηκαν κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με τη φινλανδική κοινωνία και το πρωτοπόρο φινλανδικό σχολείο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης κατέστη φανερό το γενικότερο πνεύμα που διέπει την καθημερινή σχολική ζωή σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στους γενικούς σκοπούς του φινλανδικού σχολείου, και στις μεθοδολογικές επιλογές του. Τονίστηκε η επαγγελματική επάρκεια και η υψηλή κοινωνική εκτίμηση που απολαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί. Τέλος, έγινε αναφορά στις σχέσεις του σχολείου με την οικογένεια, την τοπική κοινωνία και τον ευρύτερο φινλανδικό πολιτισμό.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με το κοινό κυρίως αναφορικά με τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν το φινλανδικό από το ελληνικό σχολείο, καθώς επίσης και τις αιτίες αυτής της διαφοροποίησης. Αναζητήθηκαν τα στοιχεία που ενδεχομένως θα μπορούσαν να υιοθετηθούν με σκοπό τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και των παιδευτικών αντιλήψεων και πρακτικών που εφαρμόζονται τόσο στην οικογένεια όσο και στο σχολείο.