Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε Διδακτική Επίσκεψη της Ε τάξης  του σχολείου μας στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Βίλα Μπιάνκα) και στο πάρκο Δεινοσαύρων της Δ.Ε.Θ.

Και στα δύο μέρη της επίσκεψής  μας είχαμε άψογη ξενάγηση, φιλοξενία και οι αναμνήσεις μας αμέτρητες!

 

Λίγα Λόγια για τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Βίλα Μπιάνκα)

Η Βίλα Μπιάνκα, γνωστή και ως Κάζα Μπιάνκα υπήρξε δημιούργημα του γνωστού Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1911 και ολοκληρώθηκε το 1913 από τον Ντεμπρελή Τζώρτζη Σιαγά, ύστερα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Ο Ντίνο Φερνάντεζ ήταν γιός του τραπεζίτη Νταβίντ Φερνάντεζ και γνωστός βιομήχανος. Είχε Ιταλική υπηκοότητα ενώ ήταν εξέχων μέλος της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Το αρχοντικό ονομάστηκε Casa Bianca από το όνομα της συζύγου του Blanche (Bianca) Meyer.

Η Βίλα Μπιάνκα είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής στην Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώνει στοιχεία από πολλά αρχιτεκτονικά ρεύματα, ενώ ξεχωρίζει για τους όμορφους εξώστες και ανοιχτούς χώρους της.

Κυριαρχείται από Μπαρόκ, Αρτ Νουβώ (Art Nouveau) και Αναγεννησιακά στοιχεία ενώ η έλλειψη συμμετρίας στην κάτοψη της προσδίδει μια πολύ ιδιαίτερη, ξεχωριστή εμφάνιση.

Στο εσωτερικό του κτιρίου μπορεί κανείς να θαυμάσει τις γύψινες ανάγλυφες παραστάσεις και τα υπέροχα διακοσμητικά μοτίβα, ενώ… δεν λείπουν και κάποιες εκπλήξεις!

(πηγή: http://www.inthessaloniki.com/el/dimotiki-pinakothiki-thessalonikis)

Φωτογραφικό υλικό επίσκεψης

Τμήματα από τα πρώτα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της Βίλας

 

Μακέτα της αρχικής μορφής και έκτασης της Βίλας

 

Τα αδέρφια Fernandez

 

«Ιστορική ξενάγηση» στη Βίλα Μπιάνκα

 

Λίγα Λόγια για το Πάρκο Δεινοσαύρων της Δ.Ε.Θ.

Το μεγάλο ρολόι του Γαλαξία και το μικρότερο ρολόι της Γης, γυρνάει ταυτόχρονα πίσω για 124 και πλέον, εκατομμύρια χρόνια, πριν από την προ – προ – προϊστορική εποχή, για να μας παρουσιάσουν -όπως ποτέ έως σήμερα- τους κυρίαρχους στον πλανήτη Γη: τον τρομακτικό Ρεξ, τον αλλόκοτο Τρικέρατο, τον Βραχιόσαυρο, τον Διπλόσαυρο και τη μεγάλη παρέα τους, που δεν έχει δει ανθρώπινο μάτι από κοντά.

Στο νέο θεματικό πάρκο της ΔΕΘ-HELEXPO «Δεινόσαυροι», μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μπαίνουν σε μια μηχανή του χρόνου και μεταφέρονται εκατομμύρια χρόνια πριν. Εκεί, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, ζουν μια μοναδική εμπειρία. Έχουν την ευκαιρία να δουν, να ακούσουν, να αγγίξουν και να ζήσουν μια περιπέτεια μαζί με τα γιγάντια αυτά πλάσματα, που προσομοιώνουν μερικά από τα μεγαλύτερα εκθέματα στην Ευρώπη.

Οι επισκέπτες βιώνουν ένα απίστευτο ταξίδι στον χωροχρόνο, καθώς τα τεράστια ρομποτικά εκθέματα, οι κινήσεις, τα χρώματα, οι υφές, οι ήχοι, αλλά και η ατμόσφαιρα του χώρου, τους δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται στην προϊστορική εποχή, όπου ζούσαν αυτά τα εντυπωσιακά ζώα.

Το συναρπαστικό και πρωτόγνωρο αυτό ταξίδι δεν είναι μόνο ψυχαγωγικό, αλλά και εκπαιδευτικό. Οι ενήλικοι επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά, έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τους δεινόσαυρους και το περιβάλλον τους και να ζήσουν μια βιωματική εμπειρία, η οποία θα τους εφοδιάσει με γνώση για την εποχή των δεινοσαύρων, τις κλιματικές αλλαγές και για πολλά ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα.

Η θεματική έκθεση δεινοσαύρων έχει σχεδιαστεί από το Παλαιοντολογικό Ίδρυμα FelixdeAzara, το Πανεπιστήμιο Maimonides της Αργεντινής και διαθέτει την πολύ «βαριά» υπογραφή και την επιμέλεια του Sebastian Apesteguía, διεθνούς φήμης παλαιοντολόγου και διδάκτορα στις Φυσικές Επιστήμες. Όλες οι αναλυτικές πληροφορίες στο www.dinosaurs.gr .

(πηγή: http://www.helexpo.gr/el/press20170921a)

Φωτογραφικό υλικό επίσκεψης

 

 

 

 

 

Η Ξεναγός μαζί μας στο μέσο της «δεινοσαυρικής» μας διαδρομής!

 

Αναζητώντας οστά δεινοσαύρων