Ύστερα από πρόσκληση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, το σχολείο μας συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο “Facilitating Preschool children’s transition to formal schooling” που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Θεοδώρα» του ξενοδοχείου Capsis στις 1-2 Απριλίου 2019.

Το Συνέδριο αποτέλεσε μια δραστηριότητα διάχυσης των αποτελεσμάτων του τριετούς προγράμματος Erasmus+ με τον διακριτικό τίτλο RECEPTION (Role of Early Childhood Education in Positive Transition – Induction Outcomes for New pupils). Το έργο RECEPTION επικεντρώνεται στην έρευνα, εξέλιξη και διάδοση καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση της διαφορετικότητας, με σκοπό την εκπαιδευτική προετοιμασία μαθητών και μαθητριών κυρίως  αδύναμων κοινωνικών ομάδων για ομαλή είσοδο στο Δημοτικό σχολείο. Εταίροι του προγράμματος είναι φορείς και σχολεία από την Ισλανδία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, την Κροατία, τη Δανία και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παρευρισκόμενοι στο συνέδριο ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα Reception και τα χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών συστημάτων των συμμετεχόντων χωρών αναφορικά με τη μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, όπως επίσης και για τα αναλυτικά προγράμματα που εφάρμοσαν οι συμμετέχοντες φορείς με σκοπό την ομαλή ένταξη των μαθητών και των μαθητριών στο Δημοτικό σχολείο. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ομιλίες αναφορικά με τη συμβολή του παιχνιδιού και της τέχνης στη προετοιμασία των παιδιών για την είσοδό τους στο Δημοτικό.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με συναδέλφους από τις συμμετέχουσες χώρες και να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με το θέμα του συνεδρίου και τα προγράμματα Erasmus+, αλλά και για διάφορα άλλα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση στην Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο, η συμμετοχή μας στο συνέδριο προώθησε τους σκοπούς του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο μας αυτήν τη χρονιά.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Έργο RECEPTION ακολουθήστε τον σύνδεσμο receptionproject.eu