ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΜΠΑΖΗ

 

Ο Νίκος Τσαμπάζης έχει λάβει:

(1987) Πτυχίο από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (η εισαγωγή του στην Ακαδημία έγινε με κατατακτήριες εξετάσεις ως ήδη φοιτητού της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, την οποία στη συνέχεια διέκοψε).

(1995) Βεβαίωση από το «Εικαστικό Εργαστήρι» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 1994-95 ως φοιτητής του τμήματος υπήρξε συνεργάτης του επίκουρου καθηγητή και υπευθύνου του «Εικαστικού Εργαστηρίου» Κ. Τσέλιου.

(1995) Πτυχίο από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ (εισαγωγή του με κατατακτήριες εξετάσεις ως πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης)

(2002) Πτυχίο από το τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

(2004) Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) στην Ιστορία της Φιλοσοφίας από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Τίτλος μεταπτυχιακής διατριβής: «Το Πρόβλημα της Κοινωνικής Ανισότητας στον Jean-Jacques Rousseau».

(2005) Πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης του επιμορφωτικού σεμιναρίου 48 ωρών «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση» του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

(2008) Δίπλωμα διετούς μετεκπαίδευσης στη Γενική Αγωγή από το Διδασκαλείο Δ. Ε. «Δημ. Γληνός» του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ.

(2015) Διδακτορικό δίπλωμα (PhD) και αναγόρευση σε διδάκτορα του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Τίτλος διατριβής: «Φιλοσοφία της Παιδείας και Πολιτική Εξουσία στους John Locke και Jean-Jacques Rousseau».

Ο Νίκος Τσαμπάζης εργάζεται σταθερά ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση (έτος διορισμού 1996). Το 2006 αποσπάστηκε για διετή παιδαγωγική μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο «Δημήτρης Γληνός», έπειτα από τις σχετικές εισαγωγικές εξετάσεις. Επίσης, μετά από σχετική υπηρεσιακή κρίση, έλαβε τέσσερα χρόνια εκπαιδευτική άδεια από τα διδακτικά του καθήκοντα (με αποδοχές) στο πλαίσιο της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής. Ο Νίκος Τσαμπάζης εφαρμόζει πειραματικά στις τάξεις του το πρόγραμμα «Φιλοσοφία για Παιδιά» και επιμελείται το μαθητικό περιοδικό «Το Άλλο Μάτι». Το 2019 έλαβε μέρος σε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Φινλανδία με σκοπό τη μελέτη του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας αυτής (ευρωπαϊκό πρόγραμμα erasmus).

Εκτός της επαγγελματικής του δραστηριότητας στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο Νίκος Τσαμπάζης επιδίδεται στη φιλοσοφική έρευνα και συγγραφή. Συμμετέχει με ομιλίες σε ακαδημαϊκά φιλοσοφικά και παιδαγωγικά συνέδρια και σε ανάλογες εκδηλώσεις. Έχει δημοσιεύσει ποιητικά κείμενα σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Ο Νίκος Τσαμπάζης είναι κάτοχος της Αγγλικής (άριστη γνώση) και της Γαλλικής (βασική γνώση).