Η Ειρήνη Αθανασοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διπλωματική της διατριβή αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη στην ελληνική βιβλιογραφία πάνω στο ελληνικό ραδιοφωνικό θέατρο με τίτλο “Το Ραδιοφωνικό Θέατρο στην Ελλάδα. Αρχή και καθιέρωση (1939-1943)”. Έχει λάβει με άριστα τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Παιδαγωγική του Θεάτρου (Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ.). Στα πλαίσια της διπλωματική της εργασίας  πραγματοποίησε την ερευνητική εφαρμογή ενός προγράμματος θεατρικής αγωγής για την ψυχολογική ενδυνάμωση παιδιών στο Ορφανοτρoφείο «Μέλισσα».  Επίσης έχει σπουδάσει θέατρο στο Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου και στην Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου.

Είναι διπλωματούχος μουσικός (Δίπλωμα λυρικού τραγουδιού, Πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών  της μουσικής, σπουδές κλασσικού / σύγχρονου πιάνου και τζαζ τραγουδιού) με δισκογραφία και πολλές συναυλίες στο ενεργητικό της. Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το 3ο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις.

Έχει διδάξει θέατρο στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, σε Δημοτικά Σχολεία, σε πολιτιστικούς συλλόγους και εργαστήρια. Έχει σχεδιάσει μουσικοθεατρικά προγράμματα και παραστάσεις για παιδιά. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και σεμινάρια σε δασκάλους και καθηγητές με θέμα τις θεατροπαιδαγωγικές μεθόδους. Μάλιστα σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με θέμα την ηθική ευθύνη του επιστήμονα με τίτλο «Όταν το εκπαιδευτικό δράμα συναντά το Γαλιλαίο του Μπρεχτ», το οποίο εφαρμόστηκε σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και σε καθηγητές.

Παράλληλα έχει κάνει σπουδές δημιουργικής γραφής και έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Έχουν δημοσιευθεί ποιήματά της και θεατρολογικές μελέτες. Ανά διαστήματα έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες καλύπτοντας μεγάλα καλλιτεχνικά φεστιβάλ.

Επιπλέον έχει κάνει σπουδές κλασσικής ζωγραφικής, κόμικ, σκηνογραφίας, φωτογραφίας, βίντεο και έχει εικονογραφήσει πανεπιστημιακά βιβλία και παραμύθια.

Αναφορικά με τις ξένες γλώσσες έχει πολύ καλή γνώση Γερμανικών και καλή γνώση Αγγλικών.