Αγαπητοί γονείς/φροντιστές,
Δεν έχω πολλές μέρες που ήρθα στο σχολείο σας και δυστυχώς λόγω συνθηκών ο μόνος τρόπος να σας πλησιάσω είναι μέσω μιας οθόνης είτε αυτό είναι email είτε τηλεδιάσκεψη.
Σας στέλνω λοιπόν κάποιες προτάσεις/οδηγίες για το διάστημα αυτό που μένουμε (ακόμα) σπίτι.
Κι ένα σύντομο video για να το δείτε και να το σκεφτείτε.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς αυτή την περίοδο;

Τα δύο πράγματα που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή ως γονείς είναι να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να συνδεθούμε με τα παιδιά μας.

Για να είμαστε σε θέση να φροντίσουμε τα παιδιά μας πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Άρα λοιπόν, δεν πρέπει να νιώθουμε άσχημα αν προσπαθούμε να βρούμε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα ώστε να ασχοληθούμε με κάτι που θα μας κάνει να νιώσουμε ωραία είτε αυτό είναι γυμναστική, ένα βιβλίο ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
Το να συνδεθούμε με τα παιδιά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κρατάμε όλη μέρα απασχολημένα. Αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό ούτε και πρακτικό, ιδιαίτερα όταν οι γονείς εργάζονται απ’ το σπίτι. Το να συνδεθούμε με τα παιδιά σημαίνει ότι βρίσκουμε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για να μοιραστούμε στιγμές τρυφερότητας και φροντίδας. Να τους διαβάσουμε μια ιστορία, να παίξουμε ένα παιχνίδι μαζί τους, να τα παρακολουθήσουμε να παίζουν, να τα αφήσουμε να μας βοηθήσουν στο μαγείρεμα, να μοιραστούμε αστείες ιστορίες. Σε περιόδους έντονων αλλαγών, τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια όταν ξέρουν ότι εσείς είστε εκεί. Τότε μπορούν ελεύθερα να κάνουν τη «δουλειά τους»: να παίζουν, να μαθαίνουν, να ανακαλύπτουν  και να δημιουργούν.

Εύχομαι υγεία και καλές γιορτές σε όλους σας,
Η ψυχολόγος.
Ηλιάδου Εύη